Vælg en side
Foto af en Habanero-chili, en blok græsk feta og to fed hvidløg på et skærebræt

Habanero, græsk feta og hvidløg

Min absolutte favoritdip er baseret på habanero-chili og græsk fetaost. Den er fantastisk til fx brødstænger og andre lidt mere hårdføre snacks, fx gulerodsstænger o.lign. Men hov – er Habanero ikke sindsygt stærkt? Jo, hvis du tager en bid af en Habanero, så brænder munden i noget tid derefter – men det gør dippen ikke! Læs videre for at få opskriften – og for at finde ud af, hvordan man spiser en Habanero uden at brænde sig!

Feta-ost har længe været populært i salater, dressinger og i forskellige typer af dip, men har i Danmark måske været en kende undervurderet – danskerne har typisk foretrukket den mere smagsløse “salat-ost”, som noget misvisende blev solgt under navnet feta-ost ,indtil grækerne brokkede sig for nogle år siden. Interessen for chili – og særligt de stærke af slagsen – er til gengæld eksploderet, siden en vis “Klaus” begyndte at lægge chili-spise-klip på YouTube for et par år siden.

Jeg har altid selv været glad for begge dele, men jeg har også haft stor glæde af effekterne af Chili-Klaus’ eskapader, for det har øget interessen voldsomt, og gjort at udvalget af forskellige – og meget spændende – chilier i supermarkeder er blevet meget bedre end tidligere, hvor man typisk kun kunne få en rød aflang en af slagsen med det intetsigende navn “rød chili”. Og det sagde så ikke noget som helst om hvilken chili, det var, hvor stærk osv.

Habanero-chilien, som jeg bruger i opskriften herunder, er nok den stærkeste chili overhovedet, som bruges i almindelig madlavning rundt omkring i verden. Endnu stærkere chilier som fx Bhut/Naga Jolokiaen er ekstremt(!) stærke og meget svære at dosere korrekt. Hvis du som ikke-rutineret chilispiser tager en meget lille bid af en Habanero, brænder det i munden i i hvert fald nogle minutter. Ikke ekstremt, og ikke som i Chili-Klaus, men ubehageligt. Tager du en ordentlig bid – ja, så er du selv ude om det. Og drikker du vand til, gør du det bare værre.

Og hvorfor er det? Jo, det stof som skaber den brændende fornemmelse hedder capsaicin – og det er ikke opløseligt i vand. Det vil sige, at hvis du drikker vand, så fordeler du bare stoffet endnu mere rundt i munden og aktiverer endnu flere såkaldte receptorer, som skaber smerte. Det er ganske ufarligt, men også ganske ubehageligt.

Til gengæld er capsaicin opløseligt i fedt. Det er bl.a. (men ikke kun) derfor, at det hjælper at drikke fx mælk eller den tyrkiske yoghurtdrik Ayran, efter indtag at stærk mad. Det betyder så også, at hvis man blander den stærke chili med  andre fedtholdige ingredienser, så kan man dæmpe styrken ganske markant – samtidig med, at man bevarer selve smagen af chilien – som jo er noget helt andet end den brændende fornemmelse som capsaicinen giver.

Og det var stikordet til feta-osten. Feta er en relativt fed ost, som samtidig mikser ret godt med andre ingredienser og smager fremragende i sig selv. Og voila: Idéen til en superlækker dip baseret på en af verdens stærkeste chilier.

Opskriften på Habanero/feta-dip

Foto af en habanero delt i fire, en blok feta delt i otte og to fed hvidløg på et skærebræt Foto af habanero, feta og hvidløg lagt ned i en stavblenderkande Foto af den færdige feta-chili dipDe primære ingredienser i Habanero-Feta-dip er nok så overraskende Habanero og feta. Dertil foreslår jeg hvidløg og en lille smule olivenolie, samt evt. lidt citronsaft for friskheden. Derudover skal anvendes en stavblender eller lignende.

  • 1 Habenero chili
  • 1 blok græsk feta (200 gram)
  • 2 fed hvidløg
  • 2-3 spiseskeer olivenolie
  • 1 skvæt citronsaft

1. Skyl habeneroen i vand og fjern frøene. For eksempel ved at skære siderne fra, og smide resten ud. Ønskes ekstra stærk dip, kan frøene beholdes. Rør ikke dine øjne før du har vasket hænder rigtig grundigt, i noget fedtopløsende sæbe.

2. Skær blokken i ca. 8 dele, så den er nemmere at mikse i stavblenderen.

3. Skræl de to fed hvidløg, så de kan ryge direkte i stavblender samme med resten.

4. Læg chili, feta og hvidløg i stavblenderen og hæld en lille smule olivenolie og citronsaft oveni. Citronsaften er for friskheden, olivenolien mere for konsistensen. Uden olien kan det blive ret smuldret, men med for meget olie kan dippen risikere at få en meget fed smag, hvilket let kan blive for meget. Så start med et par skefulde og så juster alt efter hvilken konsistens (og olie-smag) du er ude efter.

5. Blend i ca. 15 sekunder. Tjek om især chili-delene er blevet ordentligt hakket, og hvis de ikke er, så tag låget af og bland det hele lidt rundt igen, så det bliver ramt af blenderens kniv i næste forsøg.

6. Anret dippen i en skål – brug en ske til at flytte det fra blender til skål. Hvis det let kan hældes, har du formentlig kommet for meget olie i.

7. Enjoy. Brødstænger, gulerødder eller endda smurt ud på en kiks eller et stykke flutes.

Dippen kan holde sig nogle dage i køleskab, men husk at tage den ud lidt tid inden den skal bruges, da den ellers bliver meget fast og svær at “dippe” i.

Feta-chili dip anrettet i skål
Til sidst vil jeg bemærke, at alle typer chili selvfølgelig kan bruges. Personligt synes jeg, at Habanero er en af de allermest aromatisk chilier, og den har en god styrke i forhold til den dæmpning, som feta-osten giver. Habanero kan ofte købes i vel-assorterede supermarkeder og ordentlige grønhandlere. De er ofte med i stærkere chili-mix-pakker, som kan købes i Føtex o.lign. Der er også frit valg ift feta. Salatost kan sagtens anvendes, men har en meget neutral smag. Derfor foretrækker jeg en græsk fadlagret feta. Afhængig af, hvor salt feta-osten er, kan man overveje at salte dippen lidt ekstra også. Det er muligt, at man helt kan droppe at tilføre olie, hvis man bruger en meget blød salat-ost som fx Puck eller Gybna Baida, men jeg har ikke selv gjort forsøget, og jeg tror, jeg til enhver tid vil vælge en ordentlig Feta med lidt olivenolie tilsat.