Vælg en side

En af de helt store klassiske komponister fra det 20. århundrede, Benjamin Britten, ville være fyldt 100 år den 22. november 2013. Desværre forlod han allerede denne verden for snart 37 år siden i en alder af kun 63 år, efter længere tids hjerteproblemer. I anledning af 100-året for hans fødsel står 2013 imidlertid i Brittens tegn!

Tandlægesønnen Britten blev født i Englands østligste by Lowestoft, den 22. november 1913. I en alder af 10 år havde han allerede modtaget undervisning i både piano og viola (en let forvokset violin), og kort efter han fyldte 14 år begyndte han at modtage undervisning i komposition af komponisten og violinisten Frank Bridge. Som 16-årig modtog han et legat til Royal College of Music i London, efter at være blevet vurderet af bl.a. Ralph Vaughan Williams. I dag står netop Williams og Britten formentlig sammen som de uden sammenligning største engelske komponister i det 20. århundrede.

1930erne var af stor betydning for hans senere liv, og han mødte blandt andet digteren W. H. Auden (1907-1973) og tenoren Peter Pears (1910-1986), som blev hans faste samarbejds- og livspartner. I 1939 rejste de alle tre til USA, og det var også her, Britten i 1940-41 skrev sin første operette, Paul Bunyan, med Auden som librettist. Denne hører dog til et af de mest sjældent opførte af Brittens dramatiske værker i dag. I 1942 rejste Britten og Pears tilbage til England, og blev som principielle militærnægtere fritaget for soldatertjeneste under 2. verdenskrig. Britten brugte i stedet tiden på sin musik og kunne i 1945 præsentere sin første store succes, operaen Peter Grimes, baseret på et “brev” fra digtsamlingen The Borough (1810) af George Crabbe (1754-1832).

I 1947 kom så det definitive gennembrud, den komiske opera Albert Herring, baseret på en novelle af Guy de Maupassant. Denne blev allerede i 1949 opført i bl.a. København af Brittens eget turnerende operakompagni English Opera Group. Albert Herring bliver opført jævnligt den dag i dag, i 2008-09 bl.a. i det navnkundige Glyndebourne operahus og den legendariske Opéra-Comique i Paris.

Blandt hans senere operaer, som alle opføres til stadighed, er Billy Budd (1951, baseret på Herman Melvilles fortæling om den unge sømand Billy Budds triste skæbne), Skruen Strammes (1954, baseret på Henry James’ spøgelsesnovelle af samme navn) og En Skærsommernatsdrøm (1960, efter Shakespeare-stykket).

Blandt Brittens “lettere” kompositioner er hans Young Persons Guide to the Orchestra (1946) formentlig blandt de kendteste. Den blev oprindeligt skrevet specifikt til en undervisningsfilm om instrumenterne i et orkester, men findes i dag på stort set alle CDer med klassisk musik til børn, ligesom f.eks. Peter og Ulven og Dyrenes Karneval.

Jubilæet i 2013

Der er i forbindelse med 100-års fødselsdagen i 2013 lavet en dedikeret hjemmeside kun til Brittens ære. I skrivende stund indeholder den en database på over 1367 (!!!) koncerter og andre begivenheder rundt omkring i verden i løbet af 2013, hvilket stadig er langt fra det fulde billede. Således står kun opført fire Britten-begivenheder i Danmark, mens søgemaskinen Kultunaut viser 22.