Vælg en side

Murmeldyr findes i stort antal i de Østrigske alper, og på et nyligt besøg i Østrig stødte jeg på en lokal specialitet: muskelplejende creme lavet af fedtet fra murmeldyr! Jeg købte en krukke, og mine umiddelbare erfaringer er ret gode.

Fotografi af et murmeldyr

Murmeldyr nær Grossglockner, fotograferet af Richard Lowkes

Et murmeldyr er en art forvokset jordegern, som i Europa særligt findes i alperne. Internationalt er den mest kendte murmeldyrart nok den amerikanske Groundhog, som har fået hele Hollywood-film opkaldt efter sig.

Et murmeldyr har typisk en ret sund diæt, bestående af græs og urter. Små insekter kan dog også ryge ned i ny og næ, selvom det ikke er favoritretten.

I alperne er murmeldyret i mange år blevet jaget, på grund af en tro på dets fedts lindrende effekt på forskellige muskellidelser. Det er nu blevet til en veritabel industri, særligt i Østrig, om end den synes at være primært rettet mod turister.

På besøg i Zell am See købte jeg en krukke murmeldyr-balsam for €13,95 og sludrede lidt med butikschefen om produktet. Hun fortalte mig, at det traditionelt er blevet brugt i Østrig til behandling af bl.a. gigt og forskellige skader og klemte muskler. Det bør dog ikke bruges mere end tre uger ad gangen, på grund af de aktive indholdsstoffer, som omfatter en form for naturligt kortison (binyrebarkhormon). Kortison  bruges også medicinsk bl.a. pga sine anti-inflammatoriske evner.

Selve balsamen er i dag industrielt produceret, og indeholder mange af de samme ting som andre cremer. Det er altså ikke et produkt, som er blevet hjemmerørt ude i laden hos en alpebonde, der med møje og besvær har smeltet fedtet af murmeldyrets livløse kadaver. Dér, hvor jeg købte den, kunne man få den i to varianter – med og uden parabener. Jeg købte den uden, bare for at være på den sikre side. Konsistensen og lugten er fin og ikke for fedtet. Min erfaring efter at have brugt den til en dårlig skulder er, at den virker ganske godt.

Hvis det har vakt interessen, kan Murmeldyr-produkter fås fra forskellige østrigske webshops. Skriv evt her, hvis Google ikke giver det ønskede resultat, så finder jeg leverandøren til min krukke frem og poster det .

Til slut lidt bonusinfo: Vidste du, at en mosegris faktisk er en mus og retteligt bør omtales stor studsmus? Samt at den ikke er i familie med murmeldyret?

Vil du vide mere om alpemurmeldyret – som det retteligt hedder – kan du læse om det på Wikipedia.