Vælg en side

Den 24. august 2012 udløber klausulen på en pakke, som i 1912 blev indleveret til Sel Kommune i Norge af den dengang netop afgåede byrådsformand og bankmand Johan Nygaard. Pakken var ledsaget af en streng besked om, at den ikke måtte åbnes i hundrede år.

Johan Nygaard (1846-1942) havde mange opgaver i det lille norske landsamfund igennem sit lange liv. Han født på gården Skarå, og købte senere gården Botten. Han var også en af samfundets få nogenlunde belæste beboere, og i 50 år bestred han således posten som skolelærer.

I 1908 løsrev Sel sig fra kommunen Vagå, bl.a. på Nygaards initiativ, og han blev selv “ordfører” (modsvarer nogenlunde borggmester i dag) i de efterfølgende tre år for den nye Sel Kommune. Det var ved udgangen af sin periode som ordfører, at han afleverede det mystisk brev med 100-årsklausulen til kommunen.

Nygaard var også bankmand, og var fra 1909 til 1924 formand for den pokale Sel Sparebank, som han også havde været en af initiativtagerne til.

De sidste år af sit liv tilbragte han med familie i Oslo, hvor han døde i 1942.

I morgen, fredag 24. august kl 18 åbnes pakken på ca. 3 kg så. Den indeholder formentlig en del papirer, men hvilke papirer kan være så vigtige eller kontroversielle, at de først må se dagens lys hundrede år efter deres indpakning?

Læs mere om pakken og de lokales gæt på indholdet på http://www.thelocal.no/page/view/town-holds-breath-over-100-year-old-package

Kilde til oplysninger om Nygaards liv er denne: http://www.selhistorie.no/otta/ottas_gater_og_veger/johan_nygaardsgate.html