Vælg en side

Den pan-amerikanske landevej (Pan-American Highway) er et 47.958 kilometer langt netværk af veje, som gør det muligt at køre direkte fra Proudhoe Bay i det nordligste Alaska, til Ushuaia i det sydligste Argentina. Med en lille undtagelse: et 100 km bredt område på grænsen mellem Panama og Colombia er så farligt og ufremkommeligt, at det endnu ikke har været muligt at lade den store amerikanske landeveje gå hele vejen. Området hedder Darién Gap, og det er hjemsted for uberørt regnskov, store sumpe, bjerge, colombianske guerillasoldater og smuglere.

Det var et TV-program på National Geographic Channel, som pirkede til min førhen ikke-eksisterende interesse for området. Værten, Marsh Mokhtari, havde sat sig for først at køre i en lejet firehjulstrækker de første par hundrede kilometer fra kystbyen Carti til den lille og afsides beliggende by Yaviza på kanten af Darién Gap. Så langt kunne den panamerikanske landevej følges, men store dele af den var ikke andet end mudrede jordveje med alt for dybe hjulspor. Efterhånden som han nærmede sig Yaviza var der også flere og flere bevæbnede betjente og militærfolk på vejene, checkpoints som ledte efter smuglere og guerilla-soldater, osv.

Da Marsh endelig nåede til Yaviza, fik han at vide, at hvis han insisterede på at tage ind i “The Gap”, ville han få en flere mand stor militærbeskyttelse med sig – af hensyn til hans egen sikkerhed. Han spurgte en lokal ekspert i området om, hvad han skulle gøre, hvis han stødte på væbnede grupper eller smuglere i området – og fik at vide, at hvis han først stødte på dem, ville det alligevel være for sent at gøre noget. Herfra gik turen videre til fods gennem den tætte jungle og derefter med kano til den endelige destination, den isolerede indianerlandsby Mercadeo ved Chucunaque floden.

Marsh nåede selvfølgelig sin destination, men personligt synes jeg at det var mere interessant at se, hvor isoleret og nedslidt selv den “civiliserede” del af Panama er.

Programmet, med titlen Perilous Journeys:  Deep into the Jungle, genudsendes nogle gange i disse uger, og der ligger klip fra det på National Geographic Channels hjemmeside.