Vælg en side

Rigtig mange danskere kører hvert år gennem Tyskland på vejen til rejsemål i Østrig, Italien og Frankrig. Men Tyskland har også rigtig meget at byde på – der er næppe noget land i Europa som har så mange interessante byer med lang historie bag sig, og mens de industrielle centre i Tyskland blev sønderbombet under 2. Verdenskrig, slap mange af de mindre byer uden synlige skrammer.

En af disse byer, som også ligger godt i forhold til overnatning på vejen sydpå, er Uslar i Niedersachsen, ca. 50 km nord for motorvejsknudepunktet i Kassel, 100 km syd for Hannover og tæt på universitetsbyen Göttingen.

Byen er med sine ca. 10000 indbyggere hovedbyen i et skov og markrigt område som bl.a. byder på mange gamle små landbrugsbyer i den helt særlige midt-tyske stil, hvor tiden nærmest ser ud til at have stået stille i århundreder. Man kommer lettest dertil ved at dreje fra motorvej A7 ved afkørsel 71 (Nörten-Hardenberg) og så gennem skove og marker godt 25 km vestpå.

Uslars rådhus fra 1476Byens kerne er en brostensbelagt gågade med mange gamle og velbevarede bindingsværkshuse, hvoraf et af dem i dag huser det fremragende – og lidt særprægede, på den gode måde med personlighed – Hotel Menzhausen. Rådhuset i den ene ende af gaden er fra 1476 og et klassisk eksempel på sin bygningsstil. Byen har et pænt udvalg af butikker, cafeer og andre faciliteter, men er trods sin charme stadig forholdsvis uopdaget af turister, og derfor også billigere og mere “autentisk” end andre lignende byer.

Byen ligger afstandsmæssigt godt i forhold til overnatning ved kørsel fra Danmark og sydpå, for dem som ikke vil køre for langt, og som også gerne vil opleve lidt på vejen. Man kan f.eks. vælge at droppe motorvejen syd for Hamburg for i stedet at tage landevejen fra Lübeck eller Hamburg med sent frokoststop i Lauenburg eller Lüneburg og efterfølgende ankomst i Uslar til middagstid.

Uslar er også godt som udgangspunkt for ture til f.eks. flodbyerne Hannoversche Münden (ca 45 km syd) og Minden (ca 110 km nordvest). Hann. Münden har en af de mest velbevarede kerner af bindingsværkshuse i hele Tyskland, og er samtidig stedet hvor floderne Fulda og Werra mødes for at blive til den mere kendte Weser. Den næsten enslydende, og noget større, Minden er kendt for sit “flodkryds” hvor Weser og Mittellandkanal krydser hinanden – og er med sin strategiske beliggenhed ved Weser og slugten Porta Westfallica også af stor militær- og politisk historisk interesse. Den gamle by Hameln – den med rottefængeren – ligger ca 80 km fra Uslar, i nogenlunde samme retning som Minden.

Hotel og Restaurant Menzhausen, UslarEt ophold i Uslar er et anderledes ophold – charmerende, unikt, roligt og fredligt med sin beliggenhed i et skovfyldt område et stykke fra hovedvejene, og alligevel centralt som udgangspunkt for ture til mange af områdets større – og mere turistfyldte – byer. Det firestjernede Hotel Menzhausen kan anbefales, men der findes alternativer.

Skriv gerne til mig her på siden, hvis I har spørgsmål, tips eller kommentar.