Vælg en side

De sidste par dage har historien om at præsident Obama måske er direkte efterkommer af USAs første slave, John Punch, også nået de danske medier. Nyheden skyldes ny forskning fra slægtsforskningssiden Ancestry.com, som bl.a. på grund af ligheden mellem navnene Punch og Bunch (som med stor sikkerhed er navnet på en af Obamas forfædre) konkluderer, at præsidenten Obama og slaven Punch er i familie med hinanden. Slægtsforskeren Joseph Shumway udtaler, at “To af de mest betydningsfulde afroamerikanere i vores lands historie er, på forunderligt vis, direkte i familie med hinanden”. 

Men er det nu også overraskende eller forunderligt, at de to kendte afroamerikanere skulle være i familie? Egentlig ikke.

Lad os regne lidt på det. Ifølge Ancestry.com er John Punch Obamas tip x 11 oldefar (altså, tip-tip-tip-tip-tip-tip-tip-tip-tip-tip-tip-oldefar), og han levede angiveligt i årene omkring 1640.  Men han er ikke bare Obamas tip X 11 oldefar, han er én af ud af Obamas 8.192 tip x 11 oldeforældre, for det er antallet af forfædre i den trettende generation før en selv – med forbehold for, at det ikke er usædvanligt, at en person kan have de samme forfædre i flere slægtslinier som følge af f.eks. fætter-kusine ægteskaber, eller at ens forældre deler fjerne forfædre.

Okay, men 8.192 ud af de millioner som boede i Amerika dengang, det er da alligevel lidt af et tilfælde, ikke? Lidt, måske – bortset fra, at der slet ikke boede så mange i de såkaldte amerikanske kolonier dengang. Ifølge nogle kilder boede der formentlig kun ca. 26.600 mennesker (indianere næppe medregnet) i kolonierne på den tid. Først omkring 1750 kom tallet over 1 million. Så tilfældet er ikke så stort, som visse medier (og forskere med trang til at komme i medierne) gør det til.

Men hvis man nu alligevel gerne vil lede efter sjove “tilfælde” i Obamas familietræ, så er der faktisk flere af slagsen. Og måske endnu mere bemærkelsesværdige. Således er f.eks. Samuel Hinckley (d. 1662) tip x 10 oldefar til både Obama og til hans direkte forgænger i embedet George W. Bush.  En anden af Obamas tip x 9 oldefædre er Mareen Duvall, en fransk huguenot som emigrerede (flygtede) til USA – og som også kan regne den tidl. præsident Harry S. Truman og tidl. vicepræsident Dick Cheney blandt sine efterkommere sammen med den legendariske skuespiller Robert Duvall og Mrs. (Wallis) Simpson, hvis kærlighed fik Englands kong Edward VIII til at abdicere. Går vi tilbage til præsidenterne, kan vi også konstatere at Obama er slægtning til præsident Lyndon B. Johnson, gennem den fælles forfader Phillip Ament (1755-1836)

Afslutningsvis skal det nævnes, at Thomas Hickman (1660-1732) er forfader til både Obama og Brad Pitt, hvilket ikke bør overraske nogen, for – ja – ligheden er jo slående.

Sandheden er, at rigtig mange mennesker er i familie med hinanden. Når vi hver især har 8.192 tip x 11-forældre, ja så vil det næsten være et større tilfælde, hvis du tager fem tilfældige danskere, og ingen af dem har forfædre tilfælles i 1600-tallet, end hvis de fleste af dem viser sig at være i familie.

Men det betyder selvfølgelig ikke, at man ikke kan få et par sjove avishistorier ud af det…