Vælg en side

Indbyggerne i den lille fisker- og hvalfangerby Kivalina i Alaska, som ligger et stykke nord(!) for Bering-strædet, har i de sidste par uger fået sig en ny bekymring. Vandet i havet, havnen og selv i deres regnvandsbeholdere er nemlig blevet dækket med en mystisk orange masse, som hidtil ikke har kunne forklares.

Undersøgelser har været i gang og budene på årsagen til det “orange snask” har været mange. Mange har gættet på, at der er tale om et bi- eller affaldsprodukt fra den olie- og mineraludvinding, som foregår rundt omkring i det iskolde hav omkring Alaska. Dagbladet Politiken har sammenlignet det med begyndelsen på en episode af X-faktor.

En lignende historie er den såkaldte “Blob”, en flydende sort masse som blev spottet i Chukchi-havet nord for Alaska i 2009, og som havde en bredde på mindst 19 km(!). Dette viste sig senere at være en gigantisk alge-vækst af en tilsyneladende ukendt art.

Nu har undersøgelser fastslået, at der også i Kivalina er tale om en mere naturlig og ikke-menneskeskabt forklaring: Det “orange snask” er store mængder af æg fra en uidentificeret type skaldyr. Det er endnu ikke afklaret, om “snasket” er uskadeligt og kan bruges som kaviar på kiks, eller om der er nogle særlige problemer med det, f.eks. om æggene er giftige. Det er heller ikke fastslået, hvorfor æggene pludselig dukker op nu – fænomenet har ikke tidligere været kendt i området.

Læs mere