Hvad hed de før? (Danske butikker før og nu)

Mange danske butiksikoner har skiftet navn flere gange i tidens løb. Navne, der for 15 år siden var hvermandseje er i dag helt forsvundet – men butikkerne findes ofte endnu. Her er en lille oversigt over nogle af de butikker, der har skiftet navn gennem tiden.

Anva: En mindre kæde af store varehuse grundlagt af FDB og Hovedstadens brugsforening i 1950. Mest kendt var filialen mellem Axeltorv og Tivoli i København, som lukkede i 1987 på det der i dag er kendt som Scala-grunden. Filialen i Esbjerg blev i 1988 til Midt-I centret og afdelingen i Odense blev til OBS! i 1975.

ComputerCity: ComputerCity lukkede efter 24 år på det danske marked i 2017. Den sidste af kædens ti varehuse, butikken i Glostrup, lukkede den 11. maj 2017. Det var oprindeligt planen at omdanne Glostrup-afdelingen til lagerbutik for den svenske lavpriskæde NetOnNet, men dette blev droppet, inden det nåede at blive ført ud i livet.

Dreisler: Jysk købmandskæde, som i 2001 gik sammen med SuperBest.

FONA: Grundlagt i 1926 i en kælder på Christianshavn. Resterne overtages af El-Giganten i 2016. Det er i øvrigt en sejlivet myte, at FONA var en del af det gamle Fonnesbech-stormagasin på Strøget pga. de lignende navne og fordi flagskibsbutikken FONA 2000 ligger i Fonnesbechs gamle lokaler. Historien har dog intet på sig.

Electric City: Opkøbt 2007 af El-Giganten.

Electronic World: Opkøbt af El-Giganten i 2005. Tre af fem butikker blev ændret til El-Giganten (Kolding, Viby og Taastrup), mens to (Odense og Esbjerg) lukkede.

Favør: Kæde af uafhængige købmænd som i 2001 gik over til SuperBest.

Fredgaard: Fredgaard blev grundlagt i 1937 og konkurrerede i mange år direkte med den lidt ældre FONA. I 2001 fusionerede de to kæder, og Fredgaard-navnet forsvandt i 2003.

Inspiration: Isenkræmmerkæden Inspiration havde ved sit ophør i 2017 45 butikker rundt om i landet. Det var planen, at kæden skulle sælges i sin helhed til konkurrenten Imerco, men dette blev ikke accepteret af konkurrencemyndighederne. I stedet endte det med, at 25 af kædens butikker blev til Imerco, mens de resterende 20 blev til den nye kæde Værsgo.  Værsgo holdt ikke længe, og i september 2019 blev halvdelen af kædens butikker overtaget af Kop & Kande, mens de resterende lukkede kort tid efter.

Lærernes Indkøbscentral (LIC): En mindre kæde af engrosvarehuse for lærere, undervisere og medlemmer af DJØF med filialer i Herlev og Aarhus. Kæden gik konkurs og butikker lukkede i november 2014.

Obs!: Kæde af lavprisvarehuse, grundlagt af FDB i 1972. I 2002 blev kædens butikker omdannet til Kvickly xtra, som i 2009 lukkede, hvorefter de enkelte filialer blev til almindelige Kvickly-butikker.

Prima: Sjællandsk supermarkedskæde som i 2004 gik sammen med SuperBest.

Selandia: Radio/TV-forhandler, hvis 15 butikker i 1997 blev omdannet til Fredgaard.

Serviceringen: Gik i 2003 sammen med Elkøb og Snehvide under navnet punkt1.

Snehvide: Gik i 2003 sammen med Elkøb og Serviceringen under navnet punkt1.

Stadium: De danske butikker i den svenskejede Stadium-kæde blev 1. oktober 2016 overtaget af den danske kæde Sport24.

SuperBest: Kæde af uafhængige købmænd grundlagt i 1997. I 2014 blev resterne overtaget af norske MENY.

Super Radio: Kæde af elektronik-varehuse stiftet af Fredgaard i 1989. Kædens butikker blev alle overtaget af El-Giganten i 2001.

Tatol / Schous Sæbehus: I den første halvdel af 1900-tallet var dette en af de absolut største butikskæder i landet, med mere end 1000 filialer rundt omkring i Danmark, både i byerne og på landet. Koncernen gik konkurs i 1974 uden nogen samlet videreførsel. Nogle af butikkerne fortsatte under Tatol-brandet, hvor den sidste overlevende forretning var en Tatol-butik i Skals, som lukkede i 2009, da ejeren døde. Andre butikker blev overtaget af den dengang fremadstormende kæde Matas, mens endnu andre blev omdannet til andre formål.

Kender du flere hedengange butikskæder, som enten er helt forsvundet, eller som i en eller anden form lever videre under nye navne? Så send mig et tip, og jeg lægger det på her.

16 thoughts on “Hvad hed de før? (Danske butikker før og nu)

  1. I min bardomsby, Ryslinge på Fyn, var der en Tatol. Dem var der flere af rundt omkring på Fyn. Startede vidst som en slags materialhandel med undertøj, cremer osv., men blev senere til en almindelig dagligvare butik

  2. Mirakel-priser i København – en blandet manufakturhandel der lukkede i 80’erne.

  3. Hej, jeg var ansat i et supermarkede ved navn JEKA MARKED, som der var flere af selv om jeg ikke husker hvor de har ligget. Min chef hed Falle Peter Smidt han lever vist endnu

  4. Jeg kom et par gange om året (i 60’erne) i Comus på Valby Langgade med min mor og min søster, og så fik vi en Ice Cream Soda i cafeteriet, det var stort. Det var en stor butik i FDB kæden (nu Coop)

  5. CENTRA, eller Købmandskæden Centra Danmark A/S, som selskabet retteligt hed, var en købmandskæde under grossisten Styhr & Kjær. Centra blev senere slået sammen med bl.a. VIVO i Dankøb og 7. november 1985 anmeldte Dankøb Centras logo, et C med pil i, til varemærkeregistret.

  6. Inspiration delvis opkøbt af Imerco, resten blev til Værsgo der sidenhen har solgt de fleste butikker til Kop&Kande, Værsgo eksisterer som webshop

  7. Schou havde et forretningskoncept der hed ‘Økonomien’, nærmest ‘en stor Schou’, vides noget om perioden?

    1. Aldi findes stadig. Kiwi gik konkurs og nogle af butikkerne blev overtaget af Netto

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.